Rychlé tipy

3 věci, které o tobě Facebook ví, a předává je dál

socialní sítě Facebook Tipy
Alena Vohanková
Alena Vohanková 4. 2. 2020
3 min. čtení
Facebook o nás shromažďuje celou řadu osobních údajů, které navíc poskytuje i dalším lidem a aplikacím. Jirka Král a Julka z Avastu ti ukážou, jak si svůj profil zabezpečit tak, aby se k informacím o tobě nemohl nikdo cizí dostat.

Rychlý návod:

  1. Klikni na šipku v pravém horním rohu a vyber záložku „Nastavení“.

  2. Najdi ikonu „Aplikace a weby“, kde najdeš kompletní přehled všech povolených aplikací a informací, které sbírají. Zde je můžeš i odstranit.

  3. Jdi také do sekce „Rozpoznávání obličejů“ a zaškrtni políčko „Ne“. Tak nebude hrozit, že by lidé, které neznáš, mohli z videí a fotek tvých kamarádů zjistit, kdo jsi.

  4. Nezapomeň najít i kolonku „Soukromí“, a u otázky „Chcete, aby se vyhledávače mimo Facebook propojily s Vaším profilem?“ pro maximální ochranu zaškrtnout „Ne“.

Mnoho aplikací, které běžně používáš (třeba hry, jako je Candy Crush Saga), nabízí možnost přihlásit se pomocí tvého profilu na Facebooku. Výměnou za to od tebe ale požadují tvoje osobní informace. Vždy, když se někam přihlašuješ pomocí facebookového účtu, si nejdříve zkontroluj, jaké informace od tebe aplikace získá. Pokud požaduje něco, co sdílet nechceš, můžeš to v nabídce pod ikonou „Upravit“ jednoduše odškrtnout. Hry ani jiné aplikace by určitě neměly požadovat informace jako je tvé rodné město, seznam tvých přátel, e-mailová adresa nebo přístup k tvým fotografiím! 

Kompletní přehled všech povolených aplikací a informací, které sbírají, najdeš v „Nastavení“ v záložce „Aplikace a weby“. Tam si můžeš také nastavit, kdo příspěvky od aplikace uvidí. 

Facebook dokonce umí rozpoznat tvůj obličej na fotkách a ve videích, které zveřejní někdo jiný. Pokud chceš ochránit své soukromí, je dobré si tuto funkci vypnout. V „Nastavení“ vyber možnost „Rozpoznávání obličejů“ a zaškrtni políčko „Ne“. Tak nebude hrozit, že by lidé, které neznáš, mohli z videí a fotek tvých kamarádů zjistit, kdo jsi.

Na Facebooku si můžeš nastavit i to, aby se odkaz na tvůj profil nemohl objevit na Googlu ani v jiných vyhledávačích. Stačí jít opět do „Nastavení“, kde si vybereš sekci „Soukromí“, a u otázky „Chcete, aby se vyhledávače mimo Facebook propojily s Vaším profilem?“ zvolíš „Ne“. Když si tě bude někdo chtít vygooglit, najde jen to, co je na tvém profilu veřejně dostupné, ale nebude se moct na tvůj účet přímo prokliknout.