Sociální sítě

Děti online. Proč hodiny sedí před počítačem?

Instagram TikTok Rodiče Facebook Učitelé
Děti online. Proč hodiny sedí před počítačem?
David Mičke
David Mičke 19. 7. 2019
3 min. čtení
Proč vaše dítě visí pořád na mobilu, tabletu nebo počítači? Jsou tam všichni kámoši, legrace a odehrává se tam všechno důležité. A jaké jsou trendy?

98 % mladých ve věku od 16 do 24 let je na internetu denně, 97 % z nich používá sociální sítě. Náš tým pak zjistil, že děti do 13 let jsou aktivní zhruba na třech sociálních sítích, i když nesplňují zmíněný věkový limit.

Výzkumy Českého statistického úřadu a Buď safe online potvrzují, že pro mladé se digitální svět stává stejně důležitým jako ten reálný. A stejné závěry potvrzují i další studie.

V online prostředí mohou vaše děti komunikovat s kamarády, sdílet své zážitky, hrát hry, sledovat videa nepřeberného množství žánrů. Velmi populární jsou také tzv. influenceři, kteří se profilují jako youtubeři, blogeři, instagrameři atd. A tušíte, koho vaše děti sledují na Instagramu?

Influenceři jsou takové celebrity online světa, liší se ale tím, že jsou svým fandům blíž a jejich publikum (vaše děti) je tak mnohdy bere podobně jako své kamarády. Influenceři se věnují tématům jako móda a krása, cestování, hraní videoher, avšak i spoustě dalších.

Sociální sítě, co se derou vzhůru

Vedle toho se u mladých uživatelů internetu dynamicky mění obliba jednotlivých sociálních platforem.

„Facebook je jen pro starý“

„Facebook je jen pro starý“ je sdělení, které v různých formách pravděpodobně uslyšíte u mnoha zástupců generace Z – tedy těch, co se narodili těsně před přelomem tisíciletí.

Facebook je s téměř 2,5 miliardami uživatelů stále největší sociální sítí na světě, v ČR ho využívá přes 5 milionů lidí. U omladiny však na síle nabývá hlavně Instagram.

Instagram je pro teenagery dominantní sociální sítí. Od Facebooku se liší tím, že více staví na vizuálu, jeho rozhraní je podstatně jednodušší a nemá takové množství funkcí jako do modra laděná celosvětově nejpopulárnější síť. Je třeba říct, že právě do portfolia Facebooku platforma Instagram od roku 2012 patří.

TikTok mezi nejstahovanějšími aplikacemi

TikTok je další název, jenž v blízké budoucnosti pravděpodobně často uslyšíte. Z Číny pocházející sociální síť je postavená převážně na tvorbě 15vteřinových videí doplněných o různé efekty a hudbu.

Uživatelé TikToku se baví tvorbou, kdy předstírají, že zpívají písničku hrající v podkresu, tancují nebo vytváří kratochvilná videa – TikTok je tedy primárně postavený na zábavném obsahu.

A proč vám tohle všechno říkáme?

Pro vás i vaše dospívající radosti je dobře, když máte přehled, co je k těm elektronickým zařízením tolik táhne.