Aktuálně

Film V síti – vše o dětské verzi pro školy

Rodiče Učitelé Film V síti Sexting
Film V síti – vše o dětské verzi pro školy
Alena Vohanková
Alena Vohanková 21. 10. 2020
4 min. čtení
A nevadí, že je mi 12? To je otázka, kterou Tereza Těžká, Sabina Dlouhá a Anežka Pitharová pokládali 2458 potenciálním predátorům. Vít Klusák a Barbora Chalupová otevírají téma zneužívání dětí na internetu a obrací predátorské taktiky proti jejich strůjcům. Populární dokument V síti se dočkal i verze vhodné pro děti.

Tři zletilé herečky s dětskými rysy dostaly za úkol prostřednictvím falešných profilů na sociálních sítích předstírat, že je jim 12 let. Experiment odhaluje, že fakt, že je dítě zavřené ve svém pokoji, neznamená, že je v bezpečí. 

Jak se liší V síti: Za školou od verze pro dospělé?

Dokument V síti má i dětskou verzi pro diváky od 12 let. Nese název V síti: Za školou a obsahuje navíc několik video vstupů hereček, které upozorňují, čemu je třeba věnovat pozornost a co dělat, pokud se dítěti něco podobného stane. Zároveň je méně explicitní a trvá jen 63 min. Více o dětské verzi si poslechněte přímo v rozhovoru s režiséry.

Najdu film V síti, nebo V síti: Za školou ke stažení online?

Verze pro diváky od 15 let je za poplatek k dispozici těchto platformách:

Aerovod

DAFilms

O2 Videotéka

PrimaPlay

UMEO

iTunes

Starmax

 

V síti: Za školou (tedy verze 12+) online zatím není. Škola si ale může domluvit online či offline projekci (viz níže).

Pustit si také můžete playlist s rozhovory s herečkami. Dále máte k dispozici skvěle zpracovaná videa s ukázkami filmu V síti zpracované do 10 zásad bezpečného chování na internetu (Desatero), které vychází přímo z dětské verze filmu.

Jak objednat promítání dětské verze filmu V síti pro školu?

V současné době je nemožné navštívit školní projekce v kinech. Nicméně online živý stream filmu V síti: Za školou a V síti můžete sledovat přímo ve škole bez nutnosti chodit s žáky na projekci do kina. Streamy budou navíc doplněny o živé debaty s tvůrci filmu, kterým můžete po projekci pokládat otázky. Stačí napsat na skoly@aerofilms.cz a domluvit si termín projekce, případně volat na 723 228 921. Více informací o termínech projekcí naleznete také na stránkách distributora Aerofilms

Jak vzdělat žáky o bezpečném chování na internetu?

Zákazy nefungují, o mnoho lepší je děti vzdělávat. Avast jako generální partner osvětové kampaně přichází s řešením, které je vytvořené přímo pro děti a dostupné ihned všem a zdarma: odkažte své žáky na online kurz Buď safe online. Témata kurzu pokrývají seznamování na internetu, řešení výhrůžek, odhalování falešných profilů, nebo prevenci kyberšikany. Scénáře jednotlivých částí kurzu připravil influencer Jirka Král v spolupráci s odborníky na internetovou bezpečnost, Avastem a E-Bezpečí

 

Kurz si mohou samy děti projít na svém mobilu, ale mohou ho využít i učitelé při výuce. Témata kurzu zaujmou především děti druhého stupně ZŠ. Kurz můžete využít i na hodině informatiky, projděte si doporučený postup zde.

Kurz Buď safe online reaguje na reálné problémy dětí v síti:

                  Buď safe online Infografika k online kurzu

Pokud se chystáte se školou na dětskou projekci, užitečná vám bude i metodika od tvůrců filmu, která vám pomůže žáky na projekci připravit a prodiskutovat témata filmu.