Rychlé tipy

Hacknutý Facebook? Zjisti, co dělat!

dvoufázové ověření hacker Facebook Tipy
Hacknutý Facebook? Zjisti, co dělat!
Alena Vohanková
Alena Vohanková 22. 5. 2020
3 min. čtení
Nejde se ti přihlásit do Facebooku? Přišel ti mail, že sis změnil přihlašovací údaje, ale tys je přitom neměnil? Na tvém profilu jsou příspěvky, které jsi nesdílel? Tak to ti pravděpodobně někdo ukradl účet!

💡 Jak poznat, že máš hacknutý Facebook?

  • Přijde ti e-mail, že sis změnil přihlašovací údaje (ale ty o žádné změně nemáš tušení)
  • Máš potíže s přihlášením k účtu
  • Najednou sleduješ i lidi, které vůbec neznáš
  • Na tvém profilu jsou příspěvky, které jsi nepřidával

Pokud ti přišel e-mail se zprávou o tom, že sis změnil e-mail spojený s tvým FB účtem, bude v něm i link, kterým tuto změnu vrátíš zpět. Klikni na něj!

💡 Co dělat, když ti hacknou Facebook?

👉Pokud se do účtu dostaneš, obnov si heslo:

  1. Vpravo nahoře klikni na https://static.xx.fbcdn.net/assets/?revision=522222635349733&name=Comet-FB-Arrow&density=1.
  2. Vyber Nastavení.
  3. Klikněte na Zabezpečení a přihlášování.
  4. Vedle Změna hesla klikni na Upravit.
  5. Zadej své aktuální a nové heslo.
  6. Klikni na Uložit změny.

👉Pokud se do účtu nedostaneš:

Klikni na tento odkaz na Facebookou stránku, zvol Někdo se mi neoprávněním dostal do účtu a dál řiď se pokyny Facebooku.

💡 Zabezpeč si účet!

Samozřejmostí je nastavit si silné heslo – v tomto článku ti poradíme, jak na to. Měl bys mít ale zapnuté i dvoufázové ověření jako dodatečnou kontrolu, podle které Facebook zjistí, že se přihlašuješ opravdu ty. Také si můžeš přidat přátele, kteří ti pomohou v případě, že se nebudeš moct do účtu dostat. To vše najdeš v Nastavení (viz obrázek).👇

fb nastavení zabezpečení

😱 Jak je možné, že ti někdo ukradl účet?

Možná jsi naletěl na jednu z forem sociálního inženýrství - phishing. 🐟 Phishing je snaha počítačových podvodníků získat tvé citlivé osobní informace, jako jsou hesla, údaje o platebních kartách, rodná čísla nebo čísla bankovních účtů. Šíří se podvodnými e-mailovými zprávami nebo přesměrováním na falešné webové stránky, například když ti kamarád pošle link, ty na něj klikneš a chce to po tobě znovu přihlášení do sociální sítě. Na to si dej extra pozor! 

 

Zdroj fotky: Thought Catalog // Unsplash