Sociální sítě

Jak nastavit soukromí na Instagramu

Instagram soukromí Tipy socialní sítě
Alena Vohanková
Alena Vohanková 4. 2. 2020
3 min. čtení
Jirka Král a Julka z Avastu ti poradí, jak si správně nastavit svůj účet na Instagramu tak, abys vždy věděl/a, kdo tě sleduje a kdo může sdílet tvé příspěvky.

Rychlý návod:

  1. Klikni na ikonu „Nastavení“.

  2. Zvol možnost „Soukromí a zabezpečení“ a přejdi do sekce „Účet a soukromí“. Zaškrtni políčko „Soukromý účet“.

  3. V sekci „Soukromí a zabezpečení“ jdi na „Sdílení příběhů“. Odškrtni ikonu „Povolit sdílení“.

  4. V sekci „Soukromí a zabezpečení“ klikni na ikonu „Ovládací prvky příběhů“ a povol odpovědi na Instastories jen svým přátelům, nebo vůbec nikomu.

  5. Pro zablokování cizích účtů tak, aby ti nemohly komentovat příspěvky, klikni na „Komentáře“.

  6. Zvol možnost „Upravit nastavení komentářů“, a do kolonky vepiš jména účtů, kterým chceš komentování úplně zakázat.

Pokud chceš mít přehled o tom, kdo tě na Instagramu sleduje a má přístup k tvým fotkám, je dobré si svůj profil nastavit jako soukromý. Instagram ti pak pošle upozornění pokaždé, když tě někdo požádá o sledování. Ty tak budeš mít možnost žádost přijmout nebo odmítnout, podle toho, jestli dotyčného znáš, nebo ne. Ve svém profilu klikni na ikonu „Nastavení“ a zvol možnost „Soukromí a zabezpečení“. Hned v první části obrazovky je nabídka „Účet a soukromí“, kde zaškrtni políčko „Soukromý účet“.

Lidé, které máš přidané mezi followery, mohou také dál sdílet i tvoje Instastories. Hrozí tak, že ztratíš přehled o tom, kdo všechno tvoje fotky a videa na Stories uvidí. Cizí lidé se tak mohou dozvědět, co zrovna děláš nebo kde se nacházíš. Julka s Jirkou proto doporučují možnost sdílení vypnout. Stačí, když odškrtneš ikonku „Povolit sdílení“ v sekci „Sdílení příběhů“, kterou najdeš na stejném místě, jako nastavení soukromého účtu.

Ve stejné části „Nastavení“ si můžeš také upravit, jaké komentáře se pod tvými fotkami můžou objevit. Určitě nechceš, aby ti fotky komentovali nějaké falešné profily, boti nebo hejtři. V sekci „Komentáře“ klikni na možnost „Upravit nastavení komentářů“, a do kolonky vepiš slova, která nechceš, aby se na tvém profilu objevovala, nebo jména účtů, kterým chceš komentování úplně zakázat. Instagram je pak automaticky vyfiltruje.

Některé věci, jako třeba to, kdo ti může odpovídat na storíčka, jdou nastavit jen přes telefon nebo tablet. Otevři si v telefonu Instagram a jdi opět do „Nastavení“ a „Soukromí a zabezpečení“. Vyber ikonu „Ovládací prvky příběhů“. Tam si můžeš zapnout, zda ti na Instastories můžou odpovídat všichni uživatelé, jen ti, které sleduješ zpátky, nebo vůbec nikdo. Taky si můžeš vypnout to, aby si Instagram směl ukládat a archivovat tvoje fotky a videa ze storíček.


V mobilu je i jiné nastavení komentářů. V části „Nastavení komentářů“ můžeš někomu komentování zablokovat (nebo naopak odblokovat) nebo si zapnout filtr urážlivých komentářů. A hejtři nemají šanci.