Rychlé tipy

Kde bydlí Jirka Král? Pozor na to, co o sobě zveřejňujete

soukromí Tipy socialní sítě
Alena Vohanková
Alena Vohanková 4. 2. 2020
2 min. čtení
Stačí jedna fotka na Instagramu, a cizí lidé se o tobě mohou dozvědět věci, které bys jim sám/sama nikdy neřekl/a. Jirka Král a Julka z Avastu ti poradí, na co si při focení selfíček dát pozor, abys byl/a v bezpečí.

Vždy se pozorně dívej, co máš za sebou. Na tvých fotkách by nikdy neměl být vidět čas, který lidem říká, kde ses v té chvíli právě nacházel/a. Potenciální zloději toho mohou využít, pokud díky tomu zjistí, že zrovna nejsi doma. Pozor i na osobní dokumenty a doklady, jako je vysvědčení nebo diplom, které můžeš mít třeba na stole. Z nich mohou lidé snadno zjistit spoustu citlivých údajů, jako je datum narození, rodné číslo, a podobně.

Nebezpečnou zbraní v rukou predátora může být i obyčejná knížka. Ta sice neodhalí žádné soukromé informace, ale umožňuje cizím lidem, aby s tebou snadno navázali konverzaci o zdánlivě společných zájmech a vyvolali pocit, že tě dobře znají. 

Pokud na fotkách ukazuješ peníze, šperky nebo jiné cennosti, je to jako bys dal zlodějům mapu toho, jaké poklady doma máš a kde přesně je mají hledat. Pokud je navíc součástí fotky třeba výhled z okna, vstupní dveře do domu nebo záběr na tvojí ulici, už pro ně nemůže být jednodušší zjistit, kde bydlíš.

Na žádných sociálních sítích nikdy s nikým nesdílej své intimní fotky, a to ani v případě, že by tě k tomu někdo nabádal. Takové fotky mohou pro někoho být nástroj, jak tě velmi účinně vydírat, nebo dokonce šikanovat, pokud je někde zveřejní. Pamatuj, že jakmile něco nahraješ na internet, už to tam zůstane navždy. Určitě nechceš, aby si tvé intimní nebo soukromé fotky mohl kdokoli na světě vyhledat.