Sociální sítě

Na sítích s rodiči? Nemusí to být jen opruz

kyberšikana Rodiče Tipy
Na sítích s rodiči? Nemusí to být jen opruz
David Mičke
David Mičke 12. 6. 2019
2 min. čtení
Čerství, nebo nadcházející teenageři a rodičové, vaše názory na sociální sítě a technologie se mnohdy liší. Co to ale jednou zkusit společně?

1) Oblíbený youtuber – Určitě na YouTube nebo na jiné sociální síti máte nějakého oblíbence nebo oblíbenkyni. Ukažte rodičům, co vás na internetu baví a pokuste se vysvětlit proč. Stejně tak věnujte minutku jejich názoru. Třeba se nakonec budete koukat společně!

2) Co sdílím – Sociální sítě zřejmě používáte. Instagram, YouTube nebo TikTok? Pobavte se s rodiči o tom, co sdílíte, proč, co vás na tom baví a zkuste naslouchat, co si o tom myslí a jak sítě využívají sami. Alespoň Facebook mít budou, ne?

3) Nebát se ozvat – Nepříjemnou zkušenost s ošklivým komentářem, zprávou nebo příspěvkem máme ze sociálních sítí všichni. Nadávky na Instagramu mohou bolet stejně jako ty tváří v tvář. Pokud jste něco takového zažili, podělte se o to s mámou a tátou.

4) Internet je nejlepší skrýš – Nenastupovat do auta k cizímu, nebavit se s nikým neznámým, vracet se domů za světla. Pomocí těchto rad se dříve dalo předejít nepříjemným setkáním s podivnými lidmi. Ti jsou ale teď na internetu stejně jako vy. Pokud dostanete strach, že vaši noví „kamarádi“ mají špatné úmysly, požádejte o radu rodiče nebo starší sourozence a nebojte se jim ukázat, co vám dělá starosti.