Aktuálně

Nenaleťte v práci online podvodům: letáček vám napoví, jak se chránit

Rodiče Učitelé
Nenaleťte v práci online podvodům
21. 7. 2020
3 min. čtení
Pracujete s e-mailem, paměťovými médii, navštěvujete webové stránky? Pokud se neřídíte pravidly počítačové bezpečnosti, můžete se stát obětí podvodníků a ohrozit citlivá firemní data.

Materiál pro vás vytvořil tým E-Bezpečí, Policie ČR a Avastu.

 

 

Letáček pomůže zaměstnancům, firmám a institucím

V posledních letech v souvislosti s kybernetickými útoky na různé druhy institucí (nemocnice, bankovní sektor, úřady apod.) se stále více zvyšuje potřeba zajistit, aby měl i běžný zaměstnanec pracující s IT alespoň základní informace o tom, jak s technologiemi pracovat bezpečným způsobem. V ideálním případě pak, aby měl možnost se v této oblasti systematicky vzdělávat.

A právě proto vznikl nový materiál Bezpečně v online světě: Základy počítačové bezpečnosti pro zaměstnance, který vytvořil společný tým Univerzity Palackého (E-Bezpečí), Policie ČR a Avastu. 

„Při tvorbě přehledu Bezpečně v online světě: Základy počítačové bezpečnosti pro zaměstnance jsme se snažili podchytit základní problémy, se kterými se zaměstnanci potýkají, proto jsme pozornost věnovali mimo jiného např. různým druhům podvodných e-mailů, které se k zaměstnancům běžně dostávají a ti na ně reagují,” uvádí Kamil Kopecký z E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci.

Materiál se zaměřuje na několik klíčových oblastí, ke kterým patří např. nastavení hesel, ověřování obsahu e-mailů, bezpečnostní zásady spojené s pracovními stanicemi, ale třeba např. rizika, která mohou být spojena s používáním neprověřených USB zařízení. Samozřejmě se věnujeme také podvodům, které se snaží cíleně z uživatelů vylákat osobní či jiné citlivé údaje, které lze zneužít např. pro průnik do firemních systémů.

„Naším hlavním cílem při tvorbě materiálu Bezpečně v online světě pro zaměstnance bylo postupovat od problému k řešení a odpovědět na reálné potíže zaměstnanců. Zároveň jsme chtěli vytvořit materiál, který bude stručný, výstižný a přitom přinese i nové poznatky. Popsané základy počítačové bezpečnosti nezahrnují čtenáře zbytečnými fakty, ale za pár minut čtení předají ty nejzásadnější rady od našich expertů na kybernetickou bezpečnost,“ říká bezpečnostní expertka Avastu a ambasadorka projektu Buď safe online Julia Szymańska.

Největší slabinou dnešních IT systémů i nadále zůstávají jejich uživatelé. Právě oni jsou nejčastěji pro útočníky ta pomyslná brána do systému. K mnoha případům, které následně řeší Policie České republiky, by nemuselo dojít, kdyby se zaměstnanci chovali zodpovědně i v problematice uživatelské kyberbezpečnosti. Přitom nejde o nic složitého, jen dodržovat několik základních rad a pravidel,” doplňuje kolegy mjr. Václav Písecký z Krajského ředitelství policie Hlavního města Prahy.

Materiál budeme distribuovat cílovým skupinám v papírové podobě, je však ke stažení také v online formě každému, kdo tyto informace potřebuje rozšířit mezi své zaměstnance nebo je mít sám po ruce.