Kyberbezpečnost

Pár rad k základní online bezpečnosti

online Bezpečnost Tipy
Pár rad k základní online bezpečnosti
David Mičke
David Mičke 13. 8. 2019
2 min. čtení
Online prostředí může být zrádné, když ale dodržíte pár pravidel, které jsme pro vás připravili, máte dobrý základ pro svou bezpečnost.
  1. Aktualizujte své aplikace, programy a operační systémy. Mohou totiž mít ve svých kódech bezpečnostní díry, které lze využít k útoku. Čím déle od posledního updatu, tím snadnějším soustem pro útočníka jste.
  2. Pozor na to, co stahujete. Obzvlášť opatrní buďte, když vám stránka zcela zdarma slibuje populární placené hry nebo aplikace. Může totiž jít o snahu útočníka vás napálit.

  3. Nebrouzdejte na podezřelých webech. Na takové stránky nejčastěji narazíte, když hledáte něco, co není tak úplně dovolené. Poznáte je také podle velkého množství soutěžních nebo reklamních pop-up (vyskakovacích) oken. Dejte také bacha na stránky napodobující ty opravdové oficiální – podvodné zpravidla mají velmi podivné URL.

  4. Ne všechny aplikace v mobilu potřebují neomezený přístup. Například svítilna rozhodně nemusí mít přístup ke kontaktům nebo zprávám. Skrz závadné aplikace vám útočník kupříkladu nainstaluje malware nebo zjistí přihlašovací údaje a zmocní se vašeho účtu 

  5. Chraňte  se pomoci VPN. Ta zašifruje vaše připojení k internetu a vytvoří virtuální síť, do níž by se nikdo cizí neměl nabourat a získat tak přístup k vašemu zařízení a údajům. Nezbytné je ji používat zejména na veřejných WiFi.  

  6. Ostražitost je důležitá, ale někdy zlenivíme a jedno z výše vypsaných nebo jiných pravidel porušíme. Proto je dobré mít kvalitní antivirový software, který je prevencí před stažením malwaru či návštěvou zasaženého webu.

Fotka John Schnobrich zdroj Unsplash