Aktuálně

Pozor na nové podvodné aplikace na TikToku. 12letá dívka nás na ně upozornila díky Instagramu

Instagram TikTok Aplikace Tipy
Podvodné aplikace na TikToku!
Monika Sekal
Monika Sekal 23. 9. 2020
4 min. čtení
Na TikToku a Instagramu jsme díky vám jsme odhalili škodlivé aplikace. Které to jsou? A jak je poznat?

Díky vám jsme odhalili podvodné aplikace. Jedna z našich sledujících na Instagramu narazila při sledování videí v aplikaci TikTok na profil, který propagoval podezřelou aplikaci. Naštěstí věděla přesně, co v takové situaci udělat – napsala nám zprávu na Instagramu. My jsme zase informaci ověřili s našimi analytiky, kteří nakonec našli celkem sedm adwarových aplikací dostupných na oficiálních obchodech Google Play a Apple App Store. Staženy byly přes 2,4 miliony uživateli a vydělaly svým vývojářům více než 500 tisíc dolarů. Aplikace jsme již společnostem Google i Apple nahlásili. A moc děkujeme každému z vás, kdo nám cokoliv  podezřelého na sociálních sítí hlásíte! 

Každý z vašich tipů nebo upozornění ve spolupráci s našimi odborníky prověřujeme a pokud se nebezpečí potvrdí, vždy se o něm snažíme co nejrychleji informovat na našem Instagramu, třeba v rámci bezpečnostních novinek


Nejsi si jistý, jak škodlivé aplikace poznat? Připravili jsme si proto krátký návod: 

Aplikace obvykle vypadají jako jednoduché hry (př. aplikace s tapetami, stahovače hudby nebo elektrická ruleta, která telefon při hraní rozvibruje). Je pravidlem, že takové aplikace agresivně zobrazují reklamy nebo si naúčtují za své fungování peníze (ačkoli jde obvykle o nízké částky do 250 Kč). Někdy mívají i tyto aplikace – stejně jako ty, co jsme dnes odhalili – velké množství stáhnutí (přes dva miliony), a to by ti tedy nenapovědělo, že jsou podvodné. Byly ale hodnoceny s nízkými známkami (kolem 1,3 hvězdy) – to už je jasný náznak toho, že s aplikací něco není v pořádku. 

👉 🕵️‍♀️ 3 základní kroky, jak poznat škodlivou aplikaci: 

1. Pozorně čti recenze: Adware a podvodné aplikace se často maskují jako hry nebo jiné zábavní aplikace, a je tak těžké je poznat. V tom ti ale pomohou nízká hodnocení a negativní uživatelské recenze. Uživatelé si dokonce často stěžují přímo na příliš reklam v aplikaci a jejich špatné fungování.

„Všimli jsme si, že autoři sedmi zmíněných aplikací vyvinuli i několik dalších s nízkým počtem stažení a hodnocení. Těch pár recenzí, které mají, jsou však až přehnaně pozitivní a nadšené, což může také naznačovat, že něco není v pořádku,“ doplňuje náš analytik Jakub Vávra.

 

2. Sleduj ceny aplikací: Vždy si pečlivě přečti, co aplikace za svou cenu nabízí. 

„Mnoho podvodných aplikací nabízí základní nebo nereálné prvky, jako např. hry, které tvrdí, že hráčům dají elektrický šok, nebo tapety za zhruba 8 dolarů. To je dost vysoká částka, vezmeme-li v úvahu, že podobné hry či funkce jsou často nabízeny zdarma,“ vysvětluje Jakub.

 

3. Zkontroluj povolení: Před stažením aplikace si vždy zkontroluj, jaká povolení aplikace vyžaduje a zda jsou opravdu nutné k tomu, aby aplikace správně fungovala.

„Například aplikace pro Android ‘ThemeZone – Shawky App’ vyžaduje přístup k externí paměti zařízení, jež může obsahovat fotky, videa a soubory, podle toho, k čemu ji uživatel používá. Rozhodně to tak není něco, co by aplikace s tapetami potřebovala k fungování,“ varuje Jakub.

 

O které škodlivé aplikace a profily jde?

Škodlivé aplikace pro Android: 

ThemeZone - Shawky App Free - Shock My Friends 

Tap Roulette ++Shock My Friend
Ultimate Music Downloader - Free Download Music

Aplikace pro iOS:
Shock My Friends - Satuna
666 Time
ThemeZone - Live Wallpapers
shock my friend tap roulette v

Profily na TikToku a Instagramu, které podvodné aplikace propagovaly:
7odestar (TikTok)
Dejavuuu.es3 (TikTok)
Marina90lazina (TikTok)
Shockmyfriends.app (Instagram)

 

Zdroj fotky: Unsplash // Solen Feyissa