Rychlé tipy

Soukromí na sociálních sítích: jak si zabezpečit profil?

zabezpečení účtu soukromí Tipy socialní sítě
Alena Vohanková
Alena Vohanková 4. 2. 2020
2 min. čtení
Jirka a Julka ti poradí, jak si správně nastavit soukromí svých online profilů, abys měl/a vždy pod kontrolou nejen to, co o sobě zveřejňuješ ty sám/sama, ale i to, co o tobě zveřejňují ostatní.

Lidé si často neuvědomují, že z nezabezpečeného profilu se dá zjistit spousta informací. Třeba kde dotyčný bydlí, kdy jedou na dovolenou nebo i to, co naposledy jedli. Tím se lidé vystavují velkému riziku, že těchto informací někdo zneužije. Proto doporučujeme mít všechny profily nastavené jako soukromé a přidávat si do přátel nebo sledujících jen ty lidi, které znáš osobně. Rozhodně nikdy nikomu neposílej svoji adresu nebo telefonní číslo!

Soukromý profil ti umožní také sledovat, kdo tě kde označil. Může se stát, že tě někdo vyfotí na nějaké akci a fotku nahraje na svůj Facebook. Pokud tě označí, fotka se automaticky objeví i na tvé Timeline. Ale když máš soukromý profil, musí mít k označení nejprve tvé svolení, takže máš jistotu, že na zdi budeš mít jen ty fotky, které tam opravdu chceš.

Své soukromí si můžeš ohlídat nejen na Facebooku a Instagramu, ale také na Youtube. Stačí si videa vždy nastavit buď jako soukromá, kdy je neuvidí vůbec nikdo, a nebo jako neveřejná, kdy se k nim lidé dostanou pouze přes odkaz, který jim zašleš. V sekci “Nastavení” pod záložkou “Ochrana soukromí” si také můžeš zvolit, zda ostatní uživatelé uvidí, koho sleduješ, jaká videa se ti líbí, nebo kam jsi napsal/a komentáře.