Sociální sítě

Věděli jste, že i youtubeři dělají reklamu?

Influenceři reklama YouTube Tipy
Věděli jste, že i youtubeři dělají reklamu?
David Mičke
David Mičke 31. 7. 2019
2 min. čtení
Youtubeři, blogeři, instagrameři a další – i ti vytváří reklamu. Věděli jste to? Pokud ne, není divu. Někdy totiž vůbec není snadné na to přijít.

 

#ad, #advertising, #sponsored, #partnerstvi, #reklama.

Víte, co všechny tyto hashtagy znamenají? U některých je to jasné, u jiných už tolik ne. Všechny uvedené slouží k označení reklamy, ne každý online influencer (youtuber, instagramer a další) je ale používá. Někdo je také ukryje v hromadě mnoha jiných hashtagů.

Influenceři mohou dělat reklamu na novou čepici, rtěnku nebo bublinkový nápoj – zkrátka na cokoliv co vás napadne. Někteří influenceři ale nejsou poctiví a příspěvek, který reklamou je, jako placený příspěvek neoznačí.

Je třeba říct, že na reklamě není v principu nic špatného – vaši oblíbenci věnují tvorbě postů nebo videí, které máte tak rádi, spoustu času a energie. Pro mnohé z nich je to mnohahodinová práce a je dobře, aby za ni dostali zaplaceno. Influenceři navíc často dělají reklamu věcem, které jsou jim samotným blízké. 

Jindy vám třeba jen chtějí ukázat, co mají rádi, aniž by za to dostali zaplaceno. Takové příspěvky není třeba označovat reklamními hashtagy nebo značkou “Placené partnerství” pod názvem profilu.

Tak snad se teď v tématu vyznáte o něco lépe a díky našemu článku snadněji rozlišíte reklamu od obyčejného neplaceného příspěvku.

A jeden tip na závěr: Když váš oblíbený influencer něco podpoří, ať už sám od sebe, nebo v rámci reklamy, nemusíte hned běžet do obchodu a danou věc pořizovat. Může se také stát, že i influencer se zmýlí. O tom se dozvíte více zde.