Alena Vohanková
Alena Vohanková 4. 2. 2020
2 min. čtení
Nejlepší způsob, jak si zabezpečit své online účty před hackery je dvoufázové ověření. Jirka Král a Julka z Avastu ti poradí, jak na to.

Dvoufázové nebo také dvoufaktorové ověření je dodatečná kontrola, podle které Facebook, Instagram nebo třeba Steam (podle toho, co zrovna používáš) zjistí, že se přihlašuješ opravdu ty. Po zadání přihlašovacích údajů ti přijde SMS zpráva s kódem, který vyplníš do kolonky a přihlásíš se. Některé servery místo SMS zpráv používají také autentifikační aplikace, které ti kód samy vygenerují. A tak se nemůže stát, že by se s tvým heslem přihlásil i někdo jiný. I kdyby někdo znal tvé heslo, nebude mít tvůj telefon.

Když ti někdo bude chtít účet ukrást, na telefon ti přijde upozornění o novém přihlášení, takže budeš hned vědět, že je něco špatně. Telefon se tě zeptá, jestli se přihlašuješ ty, a pokud ne, můžeš kliknout na „To jsem nebyl(a) já“. Tím hackerovi v útoku zabráníš.  

Dvoufázové ověření si na většině platforem zapneš v nastavení. Platí to i pro Instagram. Na svém profilu klikni na ikonu ikonu „Nastavení“ vedle své fotky. Vyber možnost „Soukromí a zabezpečení“ a sjeď na konec stránky, kde se nachází kolonka “Dvoufázové ověření“. Tu stačí zapnout jedním kliknutím. Službu dvoufázového ověření nabízí dnes už snad každá sociální síť nebo e-mailový klient, jako je G-mail či Seznam. Tak si jej nezapomeň všude nastavit, ať jsou tvé účty v bezpečí.