Online hry

Znáte desatero bezpečného online hraní?

online hry Bezpečnost Tipy
Znáte desatero bezpečného online hraní?
David Mičke
David Mičke 8. 12. 2019
2 min. čtení
Videohry jsou zábava a poučování nuda. Zvlášť v online hrách je ale třeba myslet na možná rizika. Proto tým Buď safe online sestavil desatero bezpečného online hraní.
  1. Ne každý, kdo se tváří jako kamarád, to s námi myslí dobře – někdy právě naopak.
  2. Nepište ani neříkejte své pravé jméno hráčům, které neznáte. Adresu nebo telefon sdělujte jen po schválení rodičů nebo dospělých.
  3. Hlídejte si informace ze svého soukromí a nesdělujte je svým internetovým kamarádům. Mohli by je použít proti vám.

    72953260_2852023231541649_4826202253129940992_o_1
  4. Použití voice chatu a zvláště webkamery pro hraní s ostatními hráči si dobře
    rozmyslete – ideálně se poraďte s dospělými.
  5. Čím slavnější a majetnější v nějaké hře budete, tím větší závist můžete vzbudit u svých spoluhráčů. Ti tak budou častěji uvažovat, jak vás o účet nebo věci na něm připravit.
  6. Někdo se vám posmívá nebo vás vydírá? Okrádá vás nebo vaše kamarády? Nebojte se ohradit a takové chování nahlásit! A pokud si nevíte rady, nestyďte se o pomoc poprosit dospělé, ideálně rodiče.
  7. Nenechte se oblbnout. To, že vám někdo koupí předmět, pomůže s plněním úkolu nebo vás zahrne lichotkami, může být zlomyslnou snahou získat vaši důvěru. Pozor také na falešné správce hry (gamemastery).

    creeper
  8. Když nejste doma a musíte se do hry přihlásit skrze email, sociální síť nebo jiný účet, používejte VPN – nástroj na zabezpečení vašeho přístupu do účtu.
  9. Věková omezení a vysvětlivky herních prvků pro jednotlivé hry mají smysl. Poraďte se s někým, kdo rozumí psychologii her nebo svými rodiči. Napoví vám to, zda jste na konkrétní hru už dostatečně vyspělí a zda vám ta hra nebude podvědomě ubližovat.
  10. Podívejte se z okna – čeká tam plno dobrodružství, možná ještě větších než v online hrách! :-)